Σάββατο 16 Μαΐου 2015

A΄ΑΡΚΑΔΙΑ 1936

Α΄ΑΡΚΑΔΙΑ 1936

Ρέθυμνο - 8 Νοεμβρίου 1936

Παράλληλα με την ανάπτυξη τού ποδοσφαίρου, τα πρώτα αθλητικά σωματεία τού Ρεθύμνου (Αθλητικός Όμιλος Ρεθύμνου (Α.Ο.Ρ.)- «Ατρόμητος Ρεθύμνης») άρχισαν να καλλιεργούν και τον Κλασικό Αθλητισμό με τη δημιουργία καθαρά αθλητικών τμημάτων. Έτσι, ο Ατρόμητος άρχισε να διοργανώνει το έτος 1934 αγώνες κλασικών αγωνισμάτων με το όνομα «Α΄ Παρρεθύμνια» και στους οποίους αγώνες έλαβαν μέρος όλα τα υπάρχοντα, τότε, αθλητικά σωματεία τής πόλης μας και των γειτονικών Περιβολίων. Η επιτυχία των αγώνων αυτών έδωσε νέα ώθηση στον κλασικό αθλητισμό τής πόλης μας.
Δυστυχώς, όμως, οι αγώνες αυτοί δεν είχαν συνέχεια. Τότε ο Α.Ο.Ρ. (Αθλητικός Όμιλος Ρεθύμνου) μιμούμενος τα Α΄ Βενιζέλεια- που διοργανώθηκαν στα Χανιά το έτος 1936- συνέλαβε την ιδέα τής δημιουργίας και στο Ρέθυμνο παρόμοιων Παγκρήτιων Αγώνων με τον τίτλο «Αρκάδια» και το ίδιο έτος, στις εορτές για την Ολοκαύτωση τού Αρκαδιού, στις 8 Νοεμβρίου 1936, προκήρυξε τα Α΄ Αρκάδια, στα οποία έλαβαν μέρος αθλητές από όλα σχεδόν τα Κρητικά σωματεία. Από τότε ο Α.Ο.Ρ. διοργάνωνε κάθε χρόνο και την ίδια ημερομηνία τα Αρκάδια, μέχρι και το έτος 1938. 

Οι πρώτοι επίσημοι λοιπόν αγώνες ΑΡΚΑΔΙΑ έγιναν στις 8 Νοεμβρίου 1936 με διοργανωτή τον Αθλητικό όμιλο Ρεθύμνης (ΑΟΡ)


Α'Αρκάδια 1936


Στους Παγκρήτιους αγώνες πήραν μέρος τα σωματεία : Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Κεραυνός, Τάλως Χανίων, Φωκιανός και ο διοργανωτής ΑΟΡ. Οι αγώνες έγιναν στην πλατεία Αβέρωφ που αργότερα μετονομάστηκε σε Πλατεία Νομαρχίας. Τον όρκο διάβασε ο αθλητής Πισκοπάκης Ανδρέας ενώ ο Πρόεδρος του ΑΟΡ Μανούσος Χατζηγρηγόρης χαιρέτισε τους αθλητές των Α'Αρκαδίων, εξ όνόματος του ΑΟΡ που οργάνωσε τους Αγώνες. 

Τα αποτελέσματα των 1ων Αρκαδίων Αγώνων:
100μ Ανδρών
1. Γερασιμόπουλος Αθανάσιος
2. Φραγκιαδάκης Ευάγγελος 
3. Κυδωνάκης Γεώργιος      12.0

Δρόμος 800μ Ανδρών
1. Δαπόντας Ευστράτιος 
2. Βασιλάκης Αντώνιος
3. Νενεδάκης Ανδρέας

Αρκάδιος Δρόμος 24χλμ
1. Μαυράκης Δημητρης       1.31.30
2. Παπουτσάκης Χαράλαμπος  1.42.30
3. Κολυβάς Λέων            1.45.00

Άλμα σε ύψος Ανδρών
1. Βότζης Ιωάννης
2. Χατζηαποστόλου Ελευθέριος
3. Σιμιτζής Αθανασιος

Άλμα σε μήκος Ανδρών
1. Βότζης Ιωάννης 
2. Γερασιμόπουλος Αθανασιος
3. Ζακάκης Εμμανουηλ

Σφαιροβολία Ανδρών
1. Πρέβε Αλφρέδος
2. Σηφάκης Γεώργιος
3. Ηλιακάκης Στυλιανός

Ακοντισμός Ανδρών
1. Λιαπάκης Γεώργιος
2. Κισανδράκης Ευάγγελος
3. Καλαϊτζάκης Παντελής

Δισκοβολία Ανδρών
1. Πρέβε Αλφρέδος
2. Ανδρουλιδάκης Ιωάννης
3. Βασιλάκης Αντώνιος
4. Σηφάκης Γεώργιος

Λιθοβολία Ανδρών
1. Αποστολάκης Γεώργιος
2. Ανδρουλιδάκης Ιωάννης
3. Βιζιργιάννης Εμμανουήλ

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Δημήτρης Μαυράκης από τις Σίσες που μπήκε στο στάδιο, θριαμβευτής στον Αρκάδιο δρόμο, καταχειροκροτούμενος. Μετά την λήξη των αγώνων έγνε η απονομή των επάθλων. Οι Χανιώτες αθλητές κατέκτησαν 5 πρώτες νίκες και οι Ρεθυμνιώτες 3 χρυσά, 9 αργυρά και 8 χάλκινα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου