Σάββατο 16 Μαΐου 2015

74α ΑΡΚΑΔΙΑ 2014

ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 

Οι αθλητικές εκδηλώσεις για τα 74α ΑΡΚΑΔΙΑ διεξήχθησαν στο Ρέθυμνο το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στην μνήμη του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου στο χώρο του τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων.


Από το blog Αθλητισμός και άλλα του Νίκου Κωνσταντόπουλου:
«Τ’ Αρκάδι, ξέρετε, παιδιά, τι είναι το Αρκάδι; Είναι της Κρήτης η ζωή, το Αγιο φυλακτό της. Είναι η Ελλάς ολόκληρη, μαζί με τ’ όνειρό της».
Με τον τρόπο αυτόν υμνήθηκε η θυσία και η υπέρτατη πράξη αντίστασης των Κρητικών απέναντι στους Τούρκους στον ξεσηκωμό του 1866. Τότε, στις 8 Νοεμβρίου (σύμφωνα με άλλους στις 9), ο καπετάν Κωσταντής Γιαμπουδάκης, κατά την κρατούσα θεωρία, ή ο Εμμανουήλ Αναγνώστου  Σκουλάς, κατά την άποψη άλλων ιστορικών, ανατίναξε την Ιερά Μονή Αρκαδίου. Μαζί του, πρωτοστάτης στην θυσία ήταν και ο ηγούμενος, Γαβριήλ. Σκοτώθηκαν περί τους 800-850 Ελληνες, ενώ περίπου 1.500 (έτεροι υπολογισμοί τους ανεβάζουν στις 3.000) ήταν οι νεκροί και τραυματίες Τούρκοι. 
Την θυσία αυτή οι Ρεθεμνιώτες, όλη η Κρήτη και ολόκληρη η Ελλάς τιμούν κάθε χρόνο. Από το 1930 καθιερώθηκε και η διεξαγωγή ετήσιων αγώνων με την επωνυμία «Αρκάδια». Εφέτος πραγματοποιήθηκαν τα 74α «Αρκάδια» με μια ιδιαιτερότητα: Λόγω των εργασιών ανακαίνισης και βελτίωσης του σταδίου - γηπέδου της Σοχώρας, ο αγώνας στο Κρητικό βόλι, ο τερματισμός του Αρκαδίου δρόμου και οι άλλες εκδηλώσεις έγιναν στον χώρο του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων, στο κέντρο της πόλης. 

Η εφετινή διοργάνωση δεν είχε σασπένς στο Κρητικό βόλι (ρίψη σφαίρας με άλμα από βράχο ή τεχνητό βάθρο ύψους, συνήθως, 30-35 εκατοστών -εδώ ήταν 35) και εναλλαγές στις θέσεις των μεταλλίων, όπως η συγκλονιστική περσινή. Το φαβορί ξεχώρισε από την πρώτη προσπάθειά του. Ηταν ο παλαιός πρωταθλητής της σφαιροβολίας, ο 39χρονος, Γιάννης Βασιλόπουλος (ΓΣ Δεσκάτης). Τελικά πρώτευσε με 13,93μ. Ο 53χρονος, Μιχάλης Φρουδάκης (ΓΕ Ηρακλείου) τον ακολούθησε με 13,38μ. Τρίτος αναδείχθηκε ο σχεδόν 36χρονος πανύψηλος παλαιός πρωταθλητής των 400μ. (ρεκόρ 46’’83 το 2005), αλλά και πολύ καλός στο βόλι, Μανώλης Σφακιανάκης (ΟΚΑ Πρέβελης), ο μόνος που αγωνίζεται με την παραδοσιακή κρητική φορεσιά, με 12,77μ. Εκτός βάθρου έμεινε ο 60χρονος, Βασίλης Μαγγανάς (ΑΟ Φιλοθέης και από του χρόνου, ΑΟΠ Φαλήρου), που κατετάγη 4οςμε 12,33μ. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής των βετεράνων στις ρίψεις, είναι ο πλέον πολυβραβευμένος αθλητής στο Κρητικό βόλι. Αγωνίσθηκε δε, με την κρητική μαντίλα στο κεφάλι...
 
Ακολούθησαν οι: Βασ. Σπανδάγος (ΟΚΑ Αρκάδι) 11,40, Γ. Καλλέργης (ΟΚΑ Αρκάδι) 11,30, Παν. Καλαϊτζάκης (ΟΚΑ Πρέβελης) 11,10, Ι. Κανίδης (ΟΚΑΑ, 58 ετών) 10,29, Γρηγ. Δέδες (Πανελλήνιος, 55 χρόνων) 9,89, Ν. Κωνσταντόπουλος (ΑΟΠΦ, 59 ετών) 9,70, Μαν. Παττακός (Ολυμπιάδα Κηφισιάς, 52 χρόνων) 8,52μ.Αγωνίσθηκαν 11 αθλητές και οι διοργανωτές τίμησαν την παρουσία τους στον αγώνα, επιτρέποντας σε όλους -και όχι μόνο στους οκτώ καλύτερους μετά την τρίτη βολή, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί- να πραγματοποιήσουν από έξι προσπάθειες. Οι περισσότεροι δε, οι εννέα (πλην του Καλλέργη και του Καλαϊτζάκη) είναι βετεράνοι, ηλικίας άνω των 35 ετών. 
 Στον Αρκάδιο δρόμο (Ιερά Μονή – σχολή δοκίμων αστυφυλάκων, περί τα 24 χλμ), εκκίνησαν 85 άνδρες (20 περισσότεροι από πέρσι) και 12 γυναίκες (έναντι 5 το 2013) και ο περσινός νικητής διατήρησε τα πρωτεία. Τ’ αποτελέσματα:
 Ανδρες: Ιω. Χατζάκης – Καζάνης (ΑΟ Λασιθίου), Γ. Ψαράκης (ΣΔΥ Ρεθύμνου), Βασ. Τσιαπράνης, Εμμ. Φιλιππάκης, Ιω. Κοτσώνης (ΣΔΥ Χανίων), Μαν. Λουκάκης (ΣΔΥΡ).
 Γυναίκες: Τζοάννα Δουλγεράκη (ΣΔΥΡ), Ολγα Μπάναχ, Αντιγ. Καπετανάκη, Αντζ. Αρκουλάκη (Ελ. Βενιζέλος), Δημ. Γούλα, Μαργ. Σταυριανάκη.
 Τ’ αποτελέσματα στα υπόλοιπα αγωνίσματα:
 5.000μ. ανδρών: Μ. Χαλόσκα, Α. Λάτσι, Παντ. Διακουμάκης. 
 5000μ. γυναικών: Μαρ. Χανιωτάκη (ΟΚΑΑ), Ι. Λαζαράκη, Ευ. Σούζου (ΟΚΑΑ).
 Κρητικό βόλι: Παμπαίδες Β’: Ιω. Κούτρας (Δημοτικό σχολείο Ρουσσοσπιτίου).
Αθλητές, κριτές και διοργανωτές έδωσαν την υπόσχεση, ότι θα προσπαθήσουν και του χρόνου να είναι εκεί, για να τιμήσουν πάλι τους ήρωες.
*Στις φωτογραφίες από πάνω: Γιάννης Βασιλόπουλος, Μιχάλης Φρουδάκης, Μανώλης Σφακιανάκης, Βασίλης Μαγγανάς (προσέξτε την μαντίλα) και η απονομή.
*Η εκτενής αναφορά στο Κρητικό βόλι γίνεται διότι είναι ένα ξεχωριστό αγώνισμα, που δεν τελείται εκτός Κρήτης. Υποστηρίζεται δε, ότι οι Κρητικοί πρώτοι αυτοί έρριξαν την σφαίρα ξεκινώντας την προσπάθεια με την πλάτη στραμμένη προς το πεδίο βολής.


Οι φωτογραφίες και το κείμενο είναι από το blog του Νίκου Κωνσταντόπουλου : Αθλητισμός και άλλα (http://athlitismoska.blogspot.gr/2014/11/blog-post_10.html?spref=fb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου